Studiuesit hartografuan disa nga përhapjet origjinale të koronavirusit te njerëzit dhe zbuluan se ka variante të virusit në të gjithë botën.

Ata rindërtuan shtigjet e hershme evolucionare të Covid-19 ndërsa infeksioni u përhap nga Wuhan, në Kinë, në Evropë dhe Amerikën e Veriut, transmeton lajmi.net.

Duke analizuar 160 gjenomet e para të kompletuara të virusit që do të renditeshin nga pacientët njerëzorë, shkencëtarët zbuluan se varianti më i afërt me atë të zbuluar te lakuriqët u gjet kryesisht në pacientët nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Australia, e jo Wuhan.

Dr Peter Forster, gjenetist dhe autor kryesor nga Universiteti i Kembrixhit, tha: “Ka shumë mutacione të shpejta për të gjurmuar mjeshtërisht një pemë familjare të Covid-19. Ne përdorëm një algoritëm të rrjetit matematikor për të vizualizuar njëkohësisht të gjitha pemët e besueshme. ‘Këto teknika janë të njohura kryesisht për hartografimin e lëvizjeve të popullatave parahistorike njerëzore përmes ADN-së. Ne mendojmë se kjo është hera e parë që janë përdorur për të gjurmuar rrugët e infeksionit të një koronavirusi si Covid-19”.

Ata gjetën tre variante të dallueshme, por të lidhura ngushtë, të Covid-19, të cilat i quajtën A, B dhe C.

Studiuesit zbuluan se lloji më i afërt i koronavirusit me atë të zbuluar në lakuriqët është lloji A, gjenomi origjinal i virusit njerëzor, ishte i pranishëm në Wuhan, por nuk ishte tipi mbizotërues i virusit të qytetit, shkruan Metro.

Versione të ndryshuara të A u panë tek amerikanët që raportohet se kishin jetuar në Wuhan, dhe një numër i madh i viruseve të tipit A u gjetën te pacientët nga Australia.

Lloji kryesor i virusit Wuhan ishte B dhe ishte i përhapur në pacientët nga e gjithë Azia Lindore, megjithatë nuk udhëtoi shumë përtej rajonit pa mutacione të mëtejshme.

Studiuesit thonë se varianti C është lloji kryesor evropian, që gjendet tek pacientët e hershëm nga Franca, Italia, Suedia dhe Anglia.

Analiza sugjeron gjithashtu se një nga prezantimet më të hershme të virusit në Itali erdhi përmes infeksionit të parë të dokumentuar gjerman në 27 janar, dhe se një rrugë tjetër e hershme e infeksionit italian ishte e lidhur me një “grupim nga Singapori”.

Shkencëtarët argumentojnë se metodat e tyre mund të zbatohen në sekuencat e gjenomit koronavirus shumë të fundit për të ndihmuar në parashikimin e pikave të ardhshme globale të transmetimit dhe të rritjes së sëmundjeve.

Varianti A, më i lidhur ngushtë me virusin që gjendet në lakuriqët dhe pangolinat, përshkruhet si rrënja e shpërthimit nga studiuesit. Lloji B rrjedh nga A, i ndarë nga dy mutacione, atëherë C është nga ana tjetër një ‘bijë’ e B-s, sugjeron studimi. /Lajmi.net/

By I ZH

Leave a Reply