Deri në 14 përqind të pacientëve me koronavirus të rikuperuar në Kinë kanë testuar përsëri pozitiv, kanë zbuluar ekspertët mjekësorë.

Hulumtimet treguan se rreth tre deri në 14 përqind të pacientëve të mëparshëm u diagnostikuan me virusin, raporton “Daily Mail”, transmeton lajmi.net.

Lajmi erdhi ndërsa ekspertët kishin frikë se Kina po përballet me një shpërthim të dytë për shkak të rritjes së numrit të rasteve të importuara si dhe ‘transportuesve të heshtur’ që nuk tregojnë simptoma.

Miliona banorë të Hubei, ish-qendra e pandemisë, tani mund të largohen nga krahina pasi zyrtarët ngritën një bllokim drakonianë dy-mujor.

Mjekët zbuluan se pesë nga 147 pacientë në një studim u testuan përsëri pozitivisht pas shërimit, tha Wang Wei, drejtori i Spitalit Wuhan Tongji.

Ndërkohë, 14 përqind e atyre që u shëruan u diagnostikuan me patogjen më vonë në provincën Guangdong të Kinës jugore, tha Song Tie, zëvendësdrejtor i Qendrës provinciale për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Në studimin e bërë nga mjekët Wuhan, pacientët e rikuperuar nuk treguan simptoma pasi testuan përsëri pozitive. Studiuesit nuk gjetën asnjë provë që ata u bënë infektues pas shërimit pasi anëtarët e familjes së tyre testuan negativ.

Mjeku kryesor tha që ishte e rëndësishme të vëzhgoni nga afër pacientët e rikuperuar dhe t’i vendosni ato nën karantinë dy-javore pas shkarkimit.

Sipas të dhënave të klasifikuara të qeverisë Kineze të shikuara nga South China Morning Post, shkalla e vërtetë dhe numri i fshehur i këtyre ‘transportuesve të heshtur’ mund të ishte më i lartë se sa mendohej.

Në fund të shkurtit më shumë se 43,000 njerëz kishin testuar pozitivisht për koronavirus në Kinë pa treguar simptoma dhe ishin karantinuar, por nuk llogariteshin në shifrat zyrtare, të cilat ishin në 80,000 në atë kohë.

By I ZH

Leave a Reply