Në disa rajone të Shteteve të Bashkuara, Covid-19 është në mënyrë disproporcionale më i synuar nga popullata me ngjyrë, paralajmërojnë shumë politikanë dhe ekspertë që kërkojnë lëshimin e statistikave kombëtare për të kuptuar më mirë këtë.

Shteti i Nju Jorkut, epidemia më e madhe në Amerikë, nuk publikon të dhëna për amerikanët sipas racës dhe përkatësisë etnike (të bardhët, personat me ngjyrë, aziatikët, hispanikët …), dhe këto janë kategori që zakonisht përfshihen në statistikat kombëtare të SHBA-së, transmeton Telegrafi.

Sidoqoftë, disa institucione kanë raportuar të dhënat që janë alarmante: Në shtetin e Illinois, popullsia me ngjyrë përbën vetëm 14 për qind të popullsisë, por deri në 42 për qind të vdekjeve të epidemisë së Covid-19. Në Çikago, shkalla e vdekshmërisë pandemike është 72 për qind, dhe ato përbëjnë më pak se një të tretën e popullsisë.

Në Uashington, 13 nga 22 personat që vdiqën nga pandemia janë persona me ngjyrë.

“Unë kam shumë frikë nga efektet joproporcionale të këtij virusi në afrikano-amerikanët”, tha për MSNBC, kryetari i Uashingtonit, Muriel Bowser.

Në Karolinën e Veriut, 31 për qind e vdekjeve janë të personave me ngjyrë. Në Luiziana, shteti i New Orleans, pabarazia është edhe më e madhe: personat me ngjyrë përbëjnë 33 për qind të popullsisë dhe 70 për qind të vdekjeve.

Pse?

“Ne e dimë që personat me ngjyrë janë të prirur ndaj diabetit, sëmundjeve të zemrës dhe sëmundjeve të mushkërive”, tha mjeku Jerome Adams për CBS, duke theksuar se këto sëmundje rrisin rrezikun e komplikimeve të Covid-19.

Jerome Adams, i cili është vetë afrikano-amerikan, e ilustroi këtë në të dhënat e tij mjekësore.

“Unë vuaj nga presioni i lartë i gjakut, jam i sëmurë nga zemra. Kam astmë dhe diabet. Ky është një ilustrim i asaj që do të thotë të rritesh i varfër dhe me ngjyrë në Amerikë”.

Testime më pak?

Në kulmin e epidemisë, mungojnë studime serioze kombëtare.

Lagjet e varfra dhe të banorëve me ngjyrë kanë treguar se kanë më pak mjekë, por edhe spitale me cilësi më të ulët.

Georges Benjamin, presidenti i Shoqatës Amerikane të Shëndetit Publik (APHA), shpjegon se personat me ngjyrë në Shtetet e Bashkuara janë më të ekspozuar ndaj coronavirusit sesa amerikanët, me kuptim të mirë në jetën e përditshme dhe në vendin e punës.

“Kjo popullatë është shumë e ekspozuar”, shpjegon ai. “Ata janë shoferë autobusësh. Ata punojnë në shtëpi pleqsh, dyqane dhe supermarkete”, thotë Benjamin.

Distanca sociale është më komplekse në popullsinë me ngjyrë sepse ata jetojnë në lagje të mbushura me njerëz, në apartamente të vogla. Kur bëhet fjalë për të punuar nga shtëpia, në rastin e tyre kjo shpesh nuk është e realizueshme sepse ata nuk e bëjnë këtë lloj pune. Për më tepër, shpesh është një luks për ta që të porosisin ushqimin në shtëpi.

Këta njerëz, nëse janë të infektuar, ata do të shkojnë në supermarkete dhe do ta përhapin infeksionin në klasa të tjera, më të pasura.

Ka shumë dëshmi se testimi në lagje më të varfra është më i padisponueshëm. /Telegrafi/

By I ZH

Leave a Reply