Një nga frikërat për pandeminë e shkaktuar nga Coronavirus i ri është mbërritja e një “valë të dytë” të infeksioneve dhe për këtë arsye një rikthim në emergjencë pas sakrificave të shumta të bëra.

Ky eventualitet do të ishte i dyfishtë dhe mund të gjenerohet duke ulur vigjilencën ose me ardhjen e vjeshtës.

Ata që mund të rrezikojnë të përballen me një “valë të dytë”, përmes pakujdesisë ose besimit të tepërt, është Kina. Nga njëra anë, ne kemi një sistem që e kishte mohuar rrezikun duke arrestuar 8 persona – mes tyre Li Ëenliang, “mjekun hero” që vdiq më 7 shkurt – i cili raportoi rreziqet me të cilat përballet popullata kineze. Nga ana tjetër, ne kemi një besim të tepruar që mund të bëjë që dikush të mendojë se kemi dalë nga tuneli me një rënie pasuese të testeve të kryera mbi popullatën.

Skenari i rastit më të keq mund të ishte ai i propagandës në favor të një ringjalljeje ekonomike që do të fshehte çdo valë të dytë lokale.

Ekziston edhe problemi i asimptomatikëve, i cili siç raportohet nga China.caixin.com duke cituar një burim kinez CDC, akoma mund të përhapë virusin.

Fatkeqësisht, çështja asimptomatike nuk është marrë ende “seriozisht” aq shumë sa që infeksionet asimptomatike nuk llogariten si raste të konfirmuara.

Sipas një artikulli të 22 Marsit të botuar nga South China Morning Post, numri i “transportuesve të heshtur” mund të arrijë në 43 mijë njësi.

Anthony Fauci është bërë figura e besueshme e referencës në administratën Amerikane, e mbingarkuar për mirë apo keq nga administrata Trump. Në krahasim me Donald Trump, Fauci është i prirur jo vetëm për masa kufizuese dhe më të qëndrueshme në luftën kundër virusit, por gjithashtu ka rezultuar pesimist në aspekte të caktuara. Për shembull, ai tha për vaksinën që mund të vijë, por që mund të mos ketë doza të mjaftueshme për të gjithë.

Vaksinimet mbeten një element themelor në luftën kundër pandemisë dhe sipas hulumtimit të Fauci duhet të përshpejtohet për të përballuar rrezikun e një valë të dytë, nëse jo një kthim ciklik dhe sezonal, një mundësi e vlerësuar nga fakti që – përsëri sipas asaj që ka deklaruar Fauci – rastet e infeksionit kanë filluar të gjenden në hemisferën jugore me ardhjen e sezonit të dimrit.

Ne mund të gëzohemi dhe të korrim përfitimet e përpjekjeve të bëra për të trajtuar pandeminë, por nuk duhet të heqim dorë nga kontrolli ynë aq lehtë përballë lajmit të parë të mirë, përndryshe rrezikojmë të humbim më shumë./openonline

By I ZH

Leave a Reply