Një pjesë e vogël e specieve në Tokë ndajnë një tipar në dukje misterioz: një cikël menstrual. Ne jemi një nga disa të zgjedhurit. Majmunët, lakuriqët, njerëzit dhe elefantët janë gjitarët e vetëm në Tokë që menstruojnë. Ne gjithashtu e bëjmë atë më shumë se çdo kafshë tjetër, edhe pse është një humbje e ushqyesve dhe mund të jetë një shqetësim fizik.

Atëherë, ku është sensi në këtë proces biologjik jo të zakonshëm? Përgjigja fillon me shtatzaninë. Gjatë këtij procesi, burimet e trupit përdoren me zgjuarsi për të formuar një mjedis të përshtatshëm për një fetus, duke krijuar një strehë të brendshme për një nënë që të ushqejë fëmijën e saj në rritje.

Në këtë drejtim, shtatzënia është shumë frikësuese, por kjo është vetëm gjysma e tregimit. Gjysma tjetër zbulon se shtatzania vendos nënën dhe fëmijën në mosmarrëveshje. Sa për të gjitha krijesat e gjalla, trupi i njeriut evoluoi për të nxitur përhapjen e gjeneve të tij. Për nënën, kjo do të thotë që ajo duhet të përpiqet të sigurojë njësoj për të gjithë pasardhësit e saj. Por një nënë dhe fetusi i saj nuk ndajnë saktësisht të njëjtat gjene. Fetusi trashëgon gjenet edhe nga babai dhe ato gjene mund të promovojnë mbijetesën e tyre duke nxjerrë më shumë sesa pjesën e burimeve nga nëna.

By I ZH

Leave a Reply