Megjithëse shumica e njerëzve zakonisht injorojnë mishrat e gjakderdhjes dhe nuk i marrin ato shumë seriozisht, kjo gjendje ndonjëherë mund të tregojë disa gjendje më serioze shëndetësore që kërkojnë ndihmën e një mjeku.

Arsyet pse mishrat tona rrjedhin gjak mund të jenë të ndryshme – nga larja e fortë, inflamacioni në trup, deri te disa gjendje më serioze që duhet të njihen me kohë dhe të fillohet trajtimi, shkruan WebMD.

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve në dukje të padëmshme mund të tregojë sa vijon:

Gingiviti

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve zakonisht nënkupton inflamacion të mishrave të dhëmbëve, ose gingivit.

Kjo gjendje duhet të trajtohet në kohë dhe përfshin pastrimin profesional të dhëmbëve dhe rritjen e higjienës dentare në shtëpi. Rastet e avancuara mund të kërkojnë antibiotikë ose kirurgji.

Diabeti

Simptomat e para të diabetit përfshijnë mishrat e përflakur, gjakderdhjen dhe largimin e mishrave të dhëmbëve, paralajmërojnë dentistët.

Shumica e njerëzve nuk do ta lidhnin kurrë gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve me diabetin. Kur vuani nga diabeti, goja juaj nuk ka aq fuqi për të luftuar bakteret, kështu që ekziston rreziku më i madh për infeksione dhe sëmundje. Sheqeri i lartë në gjak, i cili shoqërohet me diabetin, e bën më të vështirë shërimin e çdo plage, përfshirë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

Leukemia

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë shenjë e leukemisë, paralajmërojnë mjekët. Trombocitet ndihmojnë trupin tuaj të ndalojë gjakderdhjen.

Nëse keni leukemi, numri i trombociteve është i ulët, duke e bërë më të vështirë për ju ndalimin e gjakderdhjes në pjesë të ndryshme të trupit tuaj, duke përfshirë mishrat e dhëmbëve.

Trombocitopeni

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë gjithashtu një shenjë e trombocitopenisë, domethënë një gjendje që tregon mungesë të trombociteve që ndikojnë në koagulimin e gjakut.

Nëse mishrat e dhëmbëve rrjedhin gjak gjatë larjes së dhëmbëve dhe gjakderdhja nuk ndalet vetë pas një kohe, mund të nënkuptojë trombocitopeni.

Kjo gjendje, për shkak të pamundësisë së mpiksjes së gjakut, çon në gjakderdhje në pjesë të ndryshme të trupit, përfshirë mishrat e dhëmbëve.

Mungesa e vitaminës C

Kjo vitaminë ndihmon indet tuaja të riparohen, ndihmon në shërimin e plagëve dhe forcon kockat tuaja. Nëse nuk keni mjaftueshëm vitaminë C në trupin tuaj, mund të ndiheni të dobët dhe nervoz, dhe me kalimin e kohës mund të përjetoni edhe gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve.

Për fat të mirë, kjo gjendje shërohet lehtësisht me ushqimin e duhur dhe marrjen e suplementeve nëse është e nevojshme.