Ministrat evropianë të financave kanë përfunduar përfundimisht një takim maratonë dhe ranë dakord të ofrojnë 500 miliardë euro ndihma për vendet e goditura më së shumti nga kriza e koronavirusit, tha Presidenti i Eurogroup Mario Centono.

Ministrat ranë dakord për një shumë më të vogël prej 500 miliardë dollarësh, të kërkuar nga Banka Qendrore Evropiane. Komponenti kryesor i planit të dakorduar do të jetë i ashtuquajturi një fond “shpëtimi” në të cilin 240 miliardë euro do të vihen në dispozicion të vendeve që janë goditur më shumë nga kriza. 200 miliardët e tjerë do të garantohen nga Banka Evropiane e Investimeve dhe projekti i Komisionit Evropian.

Takimi do të përfundonte ditën e Mërkurë dhe mbrëmjen e kaluar, por ministrat nuk mund të pajtoheshin, kështu që u shty. Problemi ishte Italia dhe Hollanda, të cilat nuk mund të pajtoheshin se si do të zbatohej ndihma. Takimi vazhdoi dje dhe më në fund mbaroi sot.

Ekspertët vlerësojnë se kjo do të jetë kriza më e keqe në Evropë që nga vitet 1930, dhe mbase edhe më shumë./BiMedia/

By I ZH

Leave a Reply